De Amsterdamse AEX-index stond halverwege de middaghandel 1 procent in de min.

Europese beurzen stonden dinsdagmiddag overwegend in het rood, waarmee de verliezen van maandag verder werden verdiept. Wederom hadden banken en verzekeraars het lastig. Daarnaast gingen ook de olieprijzen flink omlaag, wat druk zette op veel oliegerelateerde bedrijven.

De Amsterdamse AEX-index stond halverwege de middaghandel 1 procent in de min op 430,84 punten. De MidKap zakte 1,7 procent naar 597,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,7 procent in. Madrid en Milaan verloren 1,6 en 0,6 procent. De beurs in Londen onttrok zich aan het negatieve sentiment met een plus van 0,5 procent.

Verlies Aegon

Verzekeraar Aegon, die een flink deel van zijn inkomsten uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk haalt, was de grootste daler in de AEX met een verlies van ruim 7 procent. NN Group leverde 3,7 procent in en ING verloor 2,6 procent. In de MidKap sloot Delta Lloyd de rij met een min van 4,5 procent.

De koersen van banken en verzekeraars in Europa staan mede onder druk door de onrust in de Italiaanse bankensector en de aanhoudende zorgen over de gevolgen van de brexit voor de financiële sector. In Italië ging zorgenkind Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, nu met bijna 12 procent.

De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,1 procent naar 47,49 dollar per vat. Brent werd 2,8 procent goedkoper op 48,73 dollar per vat.

SBM daler

Maritiem dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore ging bij de Amsterdamse hoofdfondsen 4,2 procent omlaag, baggeraar en maritiem concern Boskalis daalde 2,6 procent en tankopslagbedrijf Vopak zakte 1,9 procent.

Shell wist het hoofd echter boven water te houden met een plus van 0,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro leverde bij de middelgrote fondsen 3,3 procent in.

Daling Britse pond

De Brexit-zorgen zetten dinsdag opnieuw druk op de koers van het Britse pond sterling. Na de voorzichtige tekenen van herstel van vorige week zakte de waarde van de Britse munt naar het laagste niveau sinds 1985. Het pond is nu bijna 13 procent minder waard dan voor het Britse EU-referendum.

De euro was 1,1149 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Slappe boel op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verliezen aan de verkorte handelsweek begonnen. Wall Street volgt de Europese en Aziatische markten omlaag. De Amerikaanse beurzen bleven maandag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,4 procent lager op 17.875 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent tot 2091 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,5 procent tot 4838 punten.

Tesla Motors stond 3,3 procent in het rood. De fabrikant van elektrische auto's gaf maandag aan dat de productie in het tweede kwartaal lager was dan eerder werd voorspeld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl